Het verhaal
In 2017 ontmoette Mark, Jose Maria Pascacio Muñoz van Finca la Rioja en dat was een diepe duik in verschillende cacaogenetica en fermentatie aldus Mark Schimmel de maker van Krak Chocolade.
Hij heeft door de jaren heen verschillende fermentaties van de Soconusco variëteit gebruikt. Feedback geven en streven naar de beste kwaliteit. Mark is erg blij met deze samenwerking en dit geeft Krak het voorrecht om te werken met experimentele nanokavels zoals de AoC gold 2023-winnaar “Huixtla”. En de afstammelingen van de oudste genetica waar “Don Moisés” tien jaar geleden zijn plantage begon
De Geschiedenis
“De geschiedenis van cacao in het zuidoosten van Mexico gaat terug tot de pre-koloniale tijd. Cacao was niet alleen een integraal onderdeel van de culinaire en religieuze tradities van de regio, maar werd ook als valuta gebruikt. Chiapas was het centrum van de cacaohandel in Meso-Amerika toen de Spanjaarden het gebied in 1522 bereikten. De eerste cacao die naar Europa werd gebracht voor het Spaanse hof kwam uit Chiapas.
Tegenwoordig produceren de staten Tabasco en Chiapas het grootste deel van de cacao in Mexico. Tabasco produceert ongeveer 18.000MT en Chiapas nog eens 4.500MT. Van het totaal wordt elk jaar minder dan 100MT geëxporteerd.
Finca La Rioja ligt in Cacahoatán, Chiapas. Cacahoatán betekent de “Plaats van Cacao” in de oude Tolteekse taal. De plantage werd in het begin van de jaren 1900 opgericht door de Andalusische immigrant Moisés Mugüerza Gutiérrez die cacao plantte, samen met koffie en andere gewassen. Don Moisés verzamelde criollo cacaovariëteiten uit het zuiden van Mexico, Belize en Guatemala, die hij verder ontwikkelde in zijn kwekerij. Met de invoering van het agrarische landhervormingsbeleid onder de regering van Álvaro Obregón na de Mexicaanse Revolutie werd een groot deel van de plantage en de kwekerijen van Don Moisés onteigend.
Bijna 100 jaar later zetten de afstammelingen van de familie Mugüerza het cacao-erfgoed voort waar ze zo trots op zijn. Finca La Rioja is nu eigendom van een achterkleinzoon van Don Moisés en hij kweekt nog steeds graag enkele van de oude variëteiten van zijn voorouder in zijn finca. De jaarlijkse oogst van deze oude variëteiten, waaronder pentágona, lagarto en andere criollo-variëteiten, is ongeveer 70-240 kilogram per jaar.”
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.